Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Τα καλιτσούνια στο σάτσι!


 

Με αυτή τη διαδικασία, μια παλιά νοικοκυρά, η κυρά Μαρία από τα Εννιά Χωριά Κισάμου Χανίων ψήνει τα καλιτσούνια. Τη ρωτήσαμε να μας πει τη συνταγή που χρησιμοποιεί και γιατί προτιμά το σάτσι.  Αν και κουρασμένη από την ορθοστασία, άρχισε να λέει: “ Στο σάτσι, έτσι  λέμε εμείς οι παλιές νοικοκυρές τον τρόπο αυτό που ψήνουμε χωρίς λάδι μέσα στο τηγάνι ή πάνω σε μια λαμαρίνα τα καλιτσούνια.  Είμαι από τα Εννιά Χωριά της Κισάμου, Κεφάλι λέγεται το χωριό  μου, αλλά μένω πάνω από 55 χρόνια στα Χανιά. Απόκτησα δύο παιδιά που μου χάρισαν έξι εγγόνια.

Θα μπορούσα να είχα και δισέγγονα από τις δύο μεγάλες εγγονές μου, αλλά τα κορίτσια σήμερα δεν παντρεύονται σε μικρή ηλικία. Λοιπόν, για να μη φεύγουμε από το θέμα, σας λέω ότι ο τρόπος αυτός που ψήνω τα καλιτσούνια τα κάνει πιο νόστιμα και είναι υγιεινά. Δεν τηγανίζονται, αργοψήνονται με σιγανή φωτιά βγάζοντας το λαδάκι που έχουν μέσα στη γέμιση. Με σπανάκι τα φτιάχνω. Άλλα είναι σκέτα και άλλα έχουν και λίγη μυζήθρα. Λίγο αλάτι, λίγο δυόσμο, λίγο λάδι στη γέμιση με τη φωτιά, ξαναλέω, να είναι σιγανή και το σάτσι ελαφρά λαδωμένο με λίγες σταγόνες λάδι για να μην κολλήσουν. Τα καλιτσούνια γίνονται πολύ νόστιμα έτσι”. 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com